Therapieën
Voor welke klachten of problemen kunt U bij mij terecht?
U kan in het algemeen bij mij terecht voor individuele en relationele therapie en natuurlijk ook als U nood hebt aan informatie, een luisterend oor, bemoediging of inzicht. De bedoeling is dat u de draad terug kan oppikken én gelukkig kan leven op een manier, die bij u en uw omgeving past.
Misschien loop je vast in pijnlijke, overweldigende of tegenstrijdige emoties (bvb. faalangst, angst om grenzen te stellen of om gemanipuleerd te worden, eenzaamheid, rouw, verlieservaring,..) en wil je ze ompolen of er leren mee omgaan. Of misschien wil je, als doener, meer in contact komen met bepaalde gevoelens. Misschien zie je in dat je manier van denken (bvb. laag zelfbeeld, donkere gedachten, zelfdodingsgedachten, foute redeneringen, enge betekenisgeving...) je hindert om gelukkig te zijn en wil je ruimer, anders of positiever denken. Misschien besef je dat je gedrag (bvb. perfectionisme, controlefreak, pleasergedrag, automutilatie...)
een ander/omgekeerd effect heeft dan je bedoeling, niet werkbaar is en wil meer zicht krijgen op je blinde vlek om gericht en communicatief te handelen. Misschien kan je moeilijk overweg met lastige situaties (overgangsperiode, echtscheiding, nieuw samengesteld gezin) of zoek je een antwoord op uw levens- of identiteitsvragen?
Wat is Interactionele Vormgeving (I.V.)?
I.V. is een nieuwe vorm waarbij, vertrekkend vanuit de integratieve visie, verschillende vormen van psychotherapie in interactie gebracht worden tot een nieuw model. I.V. heeft daarbij aandacht voor uw binnen- en buitenkant, uw persoon en systeem, het individuele en het universele, uw tijdslijn, en voor de interactie tussen al deze aspecten.
Als I.V. -therapeut stem ik me af op jouw persoonlijkheid en kies ik interventies en technieken uit verschillende stromingen, die bij U en uw persoonlijkheid passen zoals bvb. ACT, Gesprekstherapie, Systeemtherapie, Cliëntgerichte therapie, Contextuele therapie , Creatieve therapie, Zandspeltherapie, Transpersoonlijke therapie, Past Reality Integration (Bosch)..... Hierbij hou ik rekening met de facetten (voelen, denken, handelen) die je meer wilt ontplooien en eigen maken. (zie klachten)
Uitleg over sommige gebruikte interventies en therapieën
- Focusing van Eugène Gendler is een lichaamsgerichte therapie waarbij U onder mijn begeleiding de aandacht richt op het lichamelijk ervaren om te kijken of uw woorden kloppen met uw lichamelijk gevoel.
-Duplo- en gevoelspoppen contextueel gebruiken helpt bij het concreet voorstellen van, de feiten, jouw psyche, jouw relationele interacties en jouw relationele ethiek. Daarenboven gebruik ik de poppen ook bij psycho-educatie.
-De stoelenmethode van Voice, volgens Hal en Sidra Stone, laat je toe om je verdrongen of ongekende sub-persoonlijkheden of 'ikken' (psychosynthese van Assagioli) te ervaren en te aanvaarden en ze harmonisch te verbinden met hun tegenpolen. Doordat Voice Dialogue je daarenboven helpt je kwetsuren te erkennen en er ruimte aan te geven her ontdek en voel je uw oorspronkelijke kindstukken zoals bvb. verwondering, nieuwsgierigheid, veerkracht, intuïtie, creativiteit, optimisme en vertrouwen. De bedoeling van V.D. is het versterken van het bewuste ego.
-Zandspel is een diepgaande procesgerichte therapie, die je van denken baar voelen brengt, van ego naar onbewuste.Zandspel is een universele beeldtaal om in contact te komen met je innerlijk psychisch en spiritueel leven, om de onderdrukte of ongekende subpersonen en archetypen naar buiten te brengen en te activeren. Tijdens het zandspel kan je werken met de verschillende lagen existentiële lagen zoals stenen en mineralen , planten en bomen, dieren, mensen en mythische wezens. Zo kan ik je vragen om bvb. een zandbak te maken van je eigen wereld of de symbolische kosmos (een mandala), je toekomst of verleden, een belangrijk thema in je leven, je hulpbronnen of hinderpalen . In relatietherapie kan ik bvb. vragen om een duo-zandbak te maken
-Creatieve therapie maakt het mogelijk om therapeutische begeleiding te verbinden met beeld, drama en stem. In deze procesgerichte therapie gaat het niet om creativiteit in de esthetische betekenis maar om een verbindende zoektocht met jouw eigen binnenwereld, je eigen potentieel zodat je een unieke, speciale en wonderbaarlijke vorm kan geven aan wie je echt bent.
Dialectische Gedragstherapie van Linehan is een vorm van cognitieve gedragstherapie waarbij emotiedisregulatie gezien wordt als de oorzaak van disfunctioneel gedrag en disfunctionele cognities. Als oorzaak van de verstoorde emotieregulatie ziet Linehan de wisselwerking tussen de emotionele kwetsbaarheid van de patiënt en de sociale invalidatie . Acceptatie van emoties en verandering van gedrag en denken is het doel van DGT. De patiënt moet dus eerst leren contact te maken met de eigen belevingswereld, de eigen emoties om nadien de emotionele reactiviteit te verminderen. Uitgangspunt is wel dat het problematisch gedrag, hoewel disfunctioneel, toch effectief en vaardig is. Het balanceren tussen aanvaarding en verandering is een van de meest unieke aspecten van de dialectisch therapie. Aan te leren acceptatie-DGT-vaardigheden zijn: Mindfulness- en crisisvaardigheden. Aan te leren veranderings-DGT-vaardigheden zijn emotieregulatie- en intermenselijke effectiviteitsvaardigheden. Ten gevolge van het spanningsvol conflict tussen acceptatie en verandering zal uiteindelijk het of/of denken van de patiënt veranderen in een en/en-houding.
Ook tijdens de traumatherapie staat dialectiek centraal. Zo is er de wil om afschuwelijke gebeurtenissen te ontkennen >< om ze daarentegen luidkeels te verkondigen, toestand van verdoving >< actief beleven, kwetsbaarheid >< het vermogen tot kwaad doen, slachtoffer >< dader, het universeel verlangen om geen kwaad te zien-horen-voelen >< het verlangen om het te delen met anderen, autonomie ><verbondenheid, acceptatie en verandering...
Traumatherapie is persoonsgericht en werkt vooral met de gevoelens van angst, veiligheid/vertrouwen, schaamte, zelfwaarde, schuld. Bij traumatherapie zoekt men het onvervuld verlangen. Een oud verlangen, dat onaf is, zal immers als een actuele behoefte of als een spook steeds aanbieden tot zijn behoefte ingevuld is.
Bij traumatherapie is de vertrouwensrelatie tussen de therapeut en zijn cliënt zeer belangrijk. Alles wat geschonden is , is geschonden in relatie en moet zich herstellen in relatie.
Omdat trauma controleverlies is zoekt men ook bij traumaverwerking naar de opbouwende bedoeling van het ineffectief gedrag, dat een manier is om weer controle te verwerven.